Under de senaste veckorna har våren äntligen visat sig från sin bästa sida med strålande sol, värmande temperaturer och härligt golfväder. Det milda vädret har lett till att vi har kunnat öppna den första GolfStar-banan för säsongen för ett par veckor sedan, och sedan dess har banorna öppnat löpande. Men – vi saknar en bana som inte har öppnat ännu.

Vi har fått många frågor om vad som händer med Brollsta, hur skicket är och när det är dags att öppna 18-hålsbanan för säsongen.

GolfStar-redaktionen ringde upp Anders Degling, regionschef för bl.a Brollsta, för att reda ut och höra hur prognosen ser ut.

– Den långa vintern har, som många vet, drabbat landets golfbanor hårt och det har varit tuffa förhållanden för greenkeepers både på våra banor och i hela landet. Redan i början av december var det väldigt kallt med temperaturer ner mot -15 grader, vilket grundlade en djup tjäle i marken som fanns kvar tills bara för ett par veckor sedan, säger Anders.

– Det största problemet på Brollsta har varit vinterns grova isbildning. När isbildningen tillfälligt försvann i slutet av februari så fick vi stora problem med hård vind som i byarna hade en ”vindchill” på -30 grader. Vinden tog död på greenerna och precis efter att den värsta vinden hade avtagit så började det snöa/regna och därmed var ett nytt islager ett faktum. Allt som är negativt för en golfbana kom på en och samma gång, fortsätter Anders.

– För en vecka sedan började vi stödså greenerna på 1-18 och man kan redan nu se resultat. Denna vinter har visat att det enbart är ädelgräs som bl.a krypven och rödsvingel som klarar både kyla och is, så just nu jobbar vi efter ett program att gynna krypven att etablera sig på Brollsta. Så för tillfället växer det så det knakar och vi hoppas, om vädret är med oss, att kunna öppna i slutet av månaden, avslutar Anders.

Vi tackar Anders Degling för pratstunden och håller nu tummarna för fortsatt bra väder med värme och gärna lite regn på nätterna, så är Brollsta redo att öppnas snart!