GolfStar Så här mår banorna just nu!

(Uppdaterat 21 juni) Denna vår med mycken isbildning februari-april och kort därefter långvarig torka och högsommarhetta har på många sätt varit en stor utmaning för merparten av golfbanorna runt Stockholm, något som SGFs bankonsulenter fått erfara då väldigt många klubbar haft och fortfarande har problem. Läs bankonsulent Henrik Noréns artikel om golfbanorna i Stockholm och Uppland HÄR>>

Under de senaste två veckorna har vi äntligen blivit bönhörda och fläckvis fått större regnmängder. Mycket av nederbörden på sistone har dock haft karaktären av åsk-byar med stora lokala avvikelser. Exempelvis så har Lindö fått 60-70 mm de senaste 10 dagarna och Waxholm ynka 5 mm sedan i slutet av april! Brollsta har på sistone fått ymniga regnmängder medan Lövsättra, bara 3 km därifrån knappt fått en droppe.

Det är inte bara golfbanorna runt Stockholm som i år haft extremt stora problem. Läs inlägget från SGA´s (Sw Greenkeepers Association) kanslichef Göran Tyrsing nyligen så förstår du som spelar just årets problem och vidden av dem och kan berömma banarbetarna för de extrema insatser som nu krävts av dem och som nu äntligen börjar ge resultat, HÄR>>

Även SGFs ordförande Maria Möller (GolfStar-medlem) skriver i dagens (13 juni) ”Ordförandebrev” om de stora golfbaneproblemen och hur lite respekt banskötarteamen får från oss golfare när de egentligen behöver all uppmuntran de kan få för sitt nästan heroiska arbete. Läs Marias brev HÄR>>

Du ska veta att banarbetar-teamen jobbar som allra mest intensivt när banorna är som mest skadade. På flera av anläggningarna har arbetena sedan mitten/slutet av april pågått i det närmaste dygnet runt med HÅRT arbete och MYCKET långa arbetspass. De sliter som hundar och tar tacksamt emot alla uppmuntrande kommentarer eller bara ett ”Hej” och tummen upp från dig som spelar!

Så här ser det ut just nu (uppdaterat 21 juni) på de GolfStar-anläggningar där vi tidigare rapporterat om problem.

Lindö – nu har Lindö Dals greener läkt fint:
Ombyggnationen av Lindö Parks greener 10 – 18 avvaktar nu leveransen av det ytmaterial som vi ska så nytt gräs på. Vi beställde detta så snart beslutet om ombyggnad av greenerna togs för c:a sex veckor sedan och har nyligen fått besked från leverantören att detta material är ytterligare en månad försenat p g a en jätteorder till en annan GK i Norrort (gissa vilken…) som beställde straxt före oss så nu undersöker vi möjliga alternativa leverantörer. När vi väl fått detta material levererat kan bygg-arbetet avslutas och därefter väntar sådd. Normalt räknar man med att kunna spela en green 8-10 veckor efter sådd. Detta innebär att vi nu utgår från att Lindö Park inte till någon del kan öppnas i år.

Nu vattnar vi Lindö Dals fairways och greener för fullt. Det betyder att fairways är fina och att vi äntligen kan klippa greenerna på normala klipphöjder. Det är nu bara banans 16:e green som inte har läkt till 100%.

Lindö Äng tar sig men behöver någon vecka till för att återhämta sig efter vintern och torkan men vi vattnar nu fairways och greener. Med frikostig bevattning och gödsling så tar sig greenerna men är än inte helt återhämtade.

Riksten – i bra skick:
Banan är nu riktigt bra, även om fairways förstås är torra. Provisoriska tees med mattor fortfarande på hål 13 & 18.

Lövsättra – spelas i sin fulla sträckning:
Hela banan spelas nu i sin fulla sträckning. Greenerna på hål 10, 15 o 17 ska nu stöd-sås för att komma ikapp.

Waxholm – nu är greenerna lika snabba:
Nu är banan snart sig lik igen och greenerna har samma snabbhet. Förvisso är fairways fortfarande mycket torra då man bara fått 5 mm nederbörd de sista två månaderna.

Brollsta – bland Stockholms absolut bästa greener:
Efter de omfattande vinter-skadorna på greenerna har de genomgripande banåtgärderna nu givit resultat: Alla greener är nu mycket bra. SGFs bankonsulent Henrik Norén sa så här vid hans besök för 10 dagar sedan: ”Banan har återhämtat sig fantastiskt bra efter de omfattande vinterskadorna”!

Kings – nu lika fin som Queens:
Kungsängens båda banor är nu riktigt fina med bra och snabba greener.

De banor vi nu gärna framhåller är (även om vissa fairways självklart fortfarande kan vara rätt torra): Bodaholm, Bromma, Gripsholm*, Kungsängen, Kyssinge och Viksberg.

* Som veckan efter midsommar får ordentlig påfyllnad av sand i sina bunkrar (under förutsättning att vädret är hyfsat torrt).

Sommaren är här – Välkommen ut på våra fina golfbanor!

2018-06-27T08:58:54+00:00
X